dimecres, 26 d’agost del 2009

Fotografies antigues (1): Selmella, ca. 1925

Selmella, circa 1925

Vam començar les vacances amb Selmella i les acabem amb Selmella, encetant un nou serial de fotos antigues. Aquestes tres setmanes he tingut l’oportunitat de remenar una biblioteca amb materials vells i hi he rescatat unes quantes imatges relacionades d’alguna manera amb la història, real o suposada, de la família. A mesura que tingui temps i ganes d’elaborar una mica el text que les ha d’acompanyar les aniré penjant aquí.

Selmella, 2008

En aquest cas, si compareu la fotografia de Pere Català Pic –pare del cèlebre Francesc Català Roca– amb una fotografia de MSS-2 de l’any passat feta si fa no fa des del mateix indret, comprovareu que les cases que es veuen a la foto antiga encara s’aguantaven ben dretes –el castell no, l’havien abandonat de feia molt de temps. Quan es va fer aquella fotografia diuen les estadístiques que encara quedava una família a Selmella, però segurament no era al mateix nucli del poble, sinó en una de les masies que en depenien territorialment, potser Cal Batlle.

La fotografia es pot datar entre el 1915 i el 1928, temps en el qual Pere Català i Pic (1889-1971) va exercir com a fotògraf professional a Valls. Després va córrer món i, a partir de la fugida dels Borbons (1931), es va instal·lar a Barcelona fins al final de la guerra, que es va haver d’exiliar.