Una criatura de dos mesos que ha estat desplaçada des del poble d’Okuma, el més pròxim a la central de Fukushima I, a la ciutat de Koriyama, cap al centre de la mateixa prefectura de Fukushima (foto: Go Takayama, AFP)
Vaig aportar fotografies preses d’ací i d’allà i vaig denunciar un seguit de mentides del lobby pronuclear al voltant d’aquest terrible accident, que ja és a hores d’ara el tercer més greu de la història –més greu que el de Harrisburg, EUA (1979), que fins ara era el tercer.
Però no he explicat les dades nues que tinc. He anat prenent notes i ara he pensat que seria bo compartir-les. Espero no haver-me equivocat gaire en la transcripció de les qüestions més tècniques. Les fonts d’informació de cada dada les tinc i em sembla que són solvents. Ho dic per si algú dubta d’alguna dada: li’n puc oferir la font concreta. Però he pensat que no podia omplir més del compte el text de notes a peu de plana ni de parèntesis –massa que n’hi ha ja.
1. Dades prèvies
- Hi ha radiacions netes i brutes: la procedent de fusió nuclear (la llum del sol) és una radiació neta; les provinents de processos de fissió (centrals nuclears) són radiacions brutes. I encara caldria destriar, en aquest últim cas, quins components té aquesta radiació bruta, perquè n’hi ha de més nocives que altres (alfa, neutrons, beta, gamma...)
- També cal tenir en compte que alguns elements radioactius són nocius no sols mentre romanen en suspensió, sinó que després, quan cauen a l’escorça terrestre o al mar, continuen emetent radioactivitat i, segons quins elements siguin (cesi, iode, ruteni, tel·luri, plutoni...), poden fer-ho durant centenars d’anys.
- Una fuita radioactiva, per petita que sigui, comporta que es perdi el control de materials nuclears que mai no haurien d’haver sortit d’unes instal·lacions que estan preparades per contenir-los i tractar-los.
- La radioactivitat amb relació als seus efectes físics en els organismes vius es mesura en sieverts (Sv), que és una unitat que compta dosis equivalents (dosi absorbida ponderada en termes de dany potencial de les diferents radiacions): 1 Sv = 1.000 mSv (mil·lisieverts) = 1.000.000 μSv (microsieverts).
- La radioactivitat normal d’un ambient net és de 0,1 μSv (microsieverts) / hora, aproximadament 2,5 μSv/dia. El cos d’un home mascle adult i sa pot aguantar una radiació constant de fins a 250 mSv (mil·lisieverts) en un dia (250.000 μSv/dia; 10.416 μSv/h) sense patir danys irreversibles, sempre que aquesta exposició no es prolongui moltes hores si és concentrada ni en dies successius si és menys concentrada. Hi ha activitats mèdiques extraordinàries que poden comportar una radiació de fins a 0,02 Sv (20.000 μSv), però són radiacions instantànies, no exposicions contínues, i es prenen mesures, sempre que és possible, perquè produeixin uns efectes secundaris mínims.
2. Dades provisionals de l’accident de Fukushima I (11 març - 31 març 2011)
A la central de Fukushima I hi ha 6 reactors, dels quals 3 estaven aturats en el moment de l’accident; els tres que funcionaven (reactors 1, 2 i 3) van quedar malmesos i, a partir del dia 15, també un dels que estaven aturats (reactor 4), l’únic dels sis que sol treballar amb un combustible compost parcialment de plutoni. Els reactors 5 i 6 no han patit danys fins ara (31 març 2011), que se sàpiga, tret d’algun petit escalfament momentani de les instal·lacions, per proximitat.
Totes les dades s’han de considerar provisionals, perquè en molts casos s’han conegut dies després d’haver succeït; per tant, és molt possible que més endavant coneguem altres dades que fins ara no ens han donat sobre aquests darrers dies.
Referències
1 Hora: es dóna l’hora local del Japó (UTC+9). Per als càlculs, l’hora local de Catalunya és UTC+1 (UTC+2 a partir del 27 març 2011).
2 Emissió radioactivitat: es compta el nivell de radioactivitat reconegut i detectat a la tanca exterior de la central, en aquest cas la porta principal del complex Fukushima I (si no es dóna una dada més precisa). S’ofereixen les dades dels elements radioactius específics (cesi, plutoni, iode...) quan s’han pogut conèixer amb certesa per vies diverses o bé quan les ha reconegudes la mateixa empresa propietària, l’última interessada, com es veurà de seguida, a donar informació detallada, prompta i certa sobre l’accident.
3 INES: Escala internacional d’accidents nuclears (escala 0 a 7).
4 Tepco: Tokyo Electric Power Company, Inc., empresa propietària de Fukushima I i II, quarta companyia elèctrica del món i primera del Japó i de tot el continent asiàtic.
5 NISA: Agència de Seguretat Industrial i Nuclear del Japó.
6 ASNF: Agència de Seguretat Nuclear de França.
7 IAEA: Agència Internacional d’Energia Atòmica.
Dia i hora (1): 11 març 2011, 15:01
Emissió radioactivitat reconeguda (2): no hi ha dades
Nivell dins l’INES (3): no hi ha dades
Observacions
- El tsunami malmet les instal·lacions de Fukushima I, especialment els reactors 1, 2 i 3.
- Tepco (4) assegura que l’accident no ha malmès les instal·lacions de manera greu.
11-14 març
Emissió radioactivitat: no hi ha dades
Nivell dins l’INES: 4 segons NISA (5)
Observacions
- Representants del lobby pronuclear mundial (polítics, científics, experts...) confirmen que l’accident no és greu, que està controlat i que no tindrà una evolució negativa, ja que, tal com diu Tepco, la central és segura i no ha patit danys importants, només superficials.
14 març, 11:44
Emissió radioactivitat: 20 μSv (microsieverts) / hora
Nivell dins l’INES: 4 (segons NISA)
Observacions
- El nivell de gravetat INES afecta només els reactors 1 a 3.
- Es decreta l’evacuació 20 km al voltant de la central.
15 març
Emissió radioactivitat segons l’hora:
- 8.217 μSv/h (08:30)
- 11.900 μSv/h - 400 mSv/h (400.000 μSv/h) al costat del reactor 3 (9:14)
- 490 μSv/h (16:30)
- 6.308 μSv/h (23:35)
Nivell dins l’INES: 4 segons NISA, 6 segons ASNF (6)
Observacions
- Es declara foc al reactor 4, fins ara no afectat; queda “seriosament afectat” (Tepco).
- Tepco retira tots els treballadors de la central a partir de les 9:00 hores. A les 16:30 50-70 treballadors (“liquidadors voluntaris”) comencen a fer torns. A les 23:30, nova retirada de treballadors de la central; s’intenta treballar des de l’exterior i des de l’aire.
- Puja la temperatura dels dipòsits de fuel del reactors 5 i 6, que fins ara no havien presentat cap anomalia perquè estaven apagats.
16 març
Emissió radioactivitat segons l’hora:
- 3.391 μSv/h (11:00)
- 1.937 μSv/h (14:30)
Nivell dins l’INES: 4 (NISA-IAEA), 6 (ASNF)
Observacions
- Es completa l’evacuació 20 km al voltant de la central.
- La IAEA (7) accepta el nivell 4 de la NISA.
- A les 14:00 es reprenen els torns de treball dins de la central.
- S’aconsella que la gent no surti de casa en la corona entre 20 i 30 km al voltant de la central (l’àrea fins a 20 km teòricament ja estava evacuada).
17 març, 11:10
Emissió radioactivitat: 646 μSv/h
Nivell dins l’INES: 4 (NISA-IAEA), 6 (ASNF)
Observacions
- Continua pujant la temperatura dels dipòsits de fuel del reactors 5 i 6.
18 març, 07:30
Emissió radioactivitat: 271 μSv/h
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF)
Observacions
- NISA apuja un grau dins l’escala INES la situació dels reactors 1 a 3.
19 març
Emissió radioactivitat segons l’hora:
- 304 μSv/h (03:30)
- 830 μSv/h (08:10)
- 313 μSv/h (15:30)
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF); reactor 4: nivell 3
Observacions
- A les 8.00 es declara nivell 3 d’alarma per al reactor 4.
- Comença a baixar la temperatura del dipòsit de fuel dels reactors 5 i 6, que estan apagats.
- El govern japonès prohibeix la venda de tota mena de comestibles frescos provinents de la prefectura de Fukushima.
20 març, 05:40
Emissió radioactivitat: 269 μSv/h
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF); reactor 4: nivell 3
Observacions
- S’estabilitzen a nivell normal els dipòsits de fuel dels reactors 5 i 6.
21-22 març
Observacions
- Fuites de plutoni radioactiu dins la central (Tepco no n’informa fins al dia 26).
22 març, 06:00
Emissió radioactivitat: 264 μSv/h
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF); reactor 4: nivell 3
Observacions
- 161 μSv/h a Namie (20 km de Fukushima).
- La radioactivitat excedeix els límits permesos en la llet de la prefectura de Fukushima (2 M hab.).
- Determinats vegetals (espinacs) de les pref. de Fukushima, Ibaraki (3 M habitants), Tochigi (2 M hab.) i Gunma (2 M hab.) excedeixen els límits permesos.
- La radioactivitat de l’aigua de la costa davant de la central excedeix els límits en iode 131 i cesi 134 i 137.
23 març, 15:00
Emissió radioactivitat: 265 μSv/h
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF); reactor 4: nivell 3
Observacions
- L’aigua corrent de la pref. de Fukushima excedeix els límits permesos.
- La llet de la prefectura d’Ibaraki (just al sud de la de Fukushima) excedeix els límits.
- L’àrea metropolitana de Tòquio (a 250 km de Fukushima, 35 M hab.) recomana que no es doni aigua de l’aixeta als nadons.
- Diverses ciutats de les prefectures d’Ibaraki i Chiba (al sud d’Ibaraki i a l’est de Tòquio) també informen que l’aigua corrent excedeix els límits de radioactivitat i no és apta per al consum.
24 març, 12:10
Emissió radioactivitat: sense dades
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF); reactor 4: nivell 3
Observacions
- Tòquio assegura que l’aigua corrent de l’àrea metropolitana no està contaminada, però continua recomanant que no es doni als nadons, per precaució. L’aigua embotellada de Tòquio s’esgota.
- Els EUA, Austràlia, Singapur, Taiwan i la Xina (Macau i Hong Kong) tenen prohibit que s’importin productes lactis, peix, carn, fruites i verdures de les quatre prefectures més pròximes a la central de Fukushima (Fukushima, Ibaraki, Tochigi i Gunma).
25 març, 13:34
Emissió radioactivitat: sense dades
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF); reactor 4: nivell 3
Observacions
- El govern japonès recomana desallotjar l’àrea de 30 km al voltant de Fukushima I.
- El govern japonès i la NISA permeten a tècnics dels EUA que ajudin en les tasques de refredament dels reactors.
- Tòquio assegura que l’aigua corrent ja és apta per al consum. En canvi, la de les ciutats de Hitachi (200.000 hab.) i Tokaimura (35.000 hab.), a la prefectura d’Ibaraki, que es trobaven en les mateixes condicions que la de Tòquio, encara excedeixen els límits de radioactivitat.
- Els nivells de iode 131 a l’aigua del mar, 330 m al sud de Fukushima I, es troben 1.250 vegades per sobre del límit legal. Es prohibeix la pesca en un radi de 20 km.
26 març
Emissió radioactivitat: sense dades
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF) 6 (organismes internacionals); reactor 4: nivell 3
Observacions
- Alguns organismes internacionals experts en energia nuclear reconeixen que l’estat alarmant dels reactors 2 i 3 de Fukushima I fa que s’hagi arribat ja a escala 6 INES de perillositat. La NISA no ho accepta. L’accident de Fukushima podria ser ja, doncs, el tercer més important de la història després del de Txernòbil (Ucraïna) del 1986 (nivell 7) i del de Kyshtym (Rússia) del 1957 (nivell 6). Els de Windscale Pile (Regne Unit, 1957) i Harrisburg (Pennsilvània, EUA, 1979) no van passar del nivell 5.
- Tepco confirma que hi va haver fuites de plutoni radioactiu els dies 21 i 22 de març dins de la central.
27 març
Emissió radioactivitat: sense dades de la tanca exterior; +1.000 mSv/hora (dins la central) = (1 Sv/h = 1 M μSv/h)
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF) 6 (organismes internacionals); reactor 4: nivell 3
Observacions
- La radiació és letal per a l’ésser humà dins la central. S’evacua els treballadors.
- Mentre des del lobby pronuclear s’acusa occident de magnificar la crisi nuclear de Fukushima, avui Tepco ha donat xifres (rectificades al cap d’unes hores) 100 vegades més altes que les reals sobre el nivell de radioactivitat dins el reactor 2 de la central.
28 març
Emissió radioactivitat: sense dades
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF) 6 (organismes internacionals); reactor 4: nivell 3
Observacions
-Tepco demana ajuda a França.
- El primer ministre del Japó, Naoto Kan, admet que la situació a Fukushima I és d’alerta màxima i d’evolució “imprevisible”.
29 març, 15:00
Emissió radioactivitat: 170 μSv/h
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF) 6 (organismes internacionals); reactor 4: nivell 3
Observacions
- Es dóna a conèixer que 5 milions de persones del nord-est del Japó que no havien patit danys pel tsunami tenen restriccions d’electricitat per l’accident de Fukushima I. El govern japonès estudia implantar restriccions elèctriques en hores punta a Tòquio (35 M habitants).
30 març, 15:00
Emissió radioactivitat: 163 μSv/h
Nivell dins l’INES: 5 (NISA) 6 (ASNF) 6 (organismes internacionals); reactor 4: nivell 3
Observacions
- Traces confuses d’una possible afectació a la central de Fukushima II (a 10 km de Fukushima I).
- La IAEA mostra preocupació per la contaminació detectada per Greenpeace a Iitate, un poble de 7.000 habitants situat a 40 km al nord de Fukushima I. Suggereix al govern evacuar la població en una àrea de 40 km al voltant de la central. La NISA assegura que té lectures de radioactivitat molt més baixes en aquella zona.
31 març
Observacions
- El president del govern del Japó anuncia el desmantellament definitiu de la central de Fukushima I encara que s’aconsegueixi controlar aviat l’accident.
- Edmund Lengfelder, director i fundador de l’Institut Radiològic Otto Hug de Munic, assegura que “la fusió es va produir fa dies i un cop desfermada refredar-la és impossible. Aquests intents només serveixen per exposar la gent que hi envien. El que és urgent és evacuar la població en un radi de 50 quilòmetres.”
* * *
Malauradament continuarà.
Actualització 12 abril 2011. Ha continuat, sí, però em fa l’efecte, també malauradament, que ja no caldrà que continuem explicant-ho aquí mateix: del que pot passar a partir d’ara em sembla que en parlarà tothom. L’accident de Fukushima I ja és el segon de la història després del de Txernòbil i ha arribat al grau 7 dins l’escala INES. El govern del Japó ha començat a evacuar, de moment, una àrea de 40 km al voltant de la central.