dimecres, 2 de setembre del 2009

Fotografies antigues (3): Vallvidrera 1910

Vallvidrera, circa 1910

Ací tenim, al fons, la plaça de Vallvidrera –«la plaça de baix»– tal com era cap a l’any 1910, vista des de la carretera de Sarrià. Avui no queda cap edifici d’aquella època,* però sí que és la mateixa ara que fa un segle la tanca de pedra i totxo que puja, de dreta a esquerra enmig de la foto, emmarcant el carrer Mont d’Orsà (per allà es va cap a Sant Pere Màrtir). Just a la dreta de la tanca aquesta es pot veure el que va ser l’hotel Sant Jordi, que també es va dir Nice. S’hauria de veure cal Trampa,* perquè ja hi era de feia anys, però no es distingeix.

* (Afegitó del 4 de setembre. Ara em diuen que l’edifici de Casa Trampa sí que hi és: mirant la foto, just a la dreta de l’antic hotel Sant Jordi; és una construcció de planta baixa i dos pisos, el primer amb un balcó i el segon amb finestres partides pel mig, i al capdamunt una terrassa amb barana de balustres; de fet, doncs, sí que hi ha un edifici a la foto que un segle després continua dret. I encara, més a la dreta, es veu una part de Cal Maties, que també sha conservat fins avui.)

Una mica més a l’esquerra del pany de paret on es veu un anunci pintat («L. Savall / pintor decorador / Mayor 25 - Sarriá», diu) és on hi havia l’hotel Panorama. Aquí el teniu, amb la seva bandera i tot, en una foto (retocada i acolorida) d’uns quants anys abans, just quan el poble estava a punt de fer l’estirada (deunidó com va créixer Vallvidrera els últims anys del segle XIX i els primers del XX):


Vallvidrera, Hotel Panorama, circa 1895

Hi ha un detall interessant en la primera foto, que és que a la carretera no es veu ni un rail de tramvia, i consta per altres fotografies que des de l’any 1905-06 arribava un tramvia de Barcelona fins a la mateixa plaça de Vallvidrera. Per on pujava?

La solució, en una altra fotografia que penjaré d’aquí uns dies, quan li hagi escrit el comentari.

Plaça de Vallvidrera, circa 1905

Finalment, aquí tenim una postal, amb segell i mata-segells i tot, de la plaça de Vallvidrera que deu ser de cap al 1900-1905. S’hi aprecien clarament l’hotel-restaurant Sant Jordi i Cal Trampa. No hi ha vies de tramvia tampoc a la plaça, i aquí sí que n’hi hauria d’haver a partir del 1906. És per això que en aquest cas la foto ha de ser anterior al 1906. En l’altre cas, en canvi –la primera foto– sí que sabem del cert que és posterior, de cap al 1910, perquè la data està ben documentada dins el llibre del qual la vaig escanejar i perquè hi ha més edificis al voltant de la plaça que abans del 1910 encara no hi eren.

(La fotografia primera prové de Salvador Ferran, Vicenç Fonolleda, Cisco Tomàs, Vallvidrera a través del temps, col. «Imatges i Records», Viena-Columna, Barcelona, 1996; la segona és una postal que procedeix de l'arxiu Delcampe; i la tercera me l'han feta arribar del grup de Facebook anomenat Fotos antigues de Barcelona.)